بر باد رفتن بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان سود شرکت‌های بورسی طی ۲ سال گذشته ثابت ماندن نرخ دلار در مرکز مبادله طلا و ارز ایران (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) رئیس خانه معدن خراسان‌رضوی: بالغ بر ۹۰ میلیون تن ذخیره متنوع در حوزه سنگ ساختمانی و تزئینی در خراسان‌رضوی وجود دارد سهم ایران از بازار ۱۰۰ میلیارد دلاری سنگ: فقط ۲۰۰ میلیون دلار آیا تعطیلی چهارساعته واحد‌های صنفی در مشهد تمدید می‌شود؟ پلمب کافه‌قلیان زیرزمینی در بولوار کوثر مشهد ۷۰ معدن سنگ ساختمانی در خراسان‌رضوی غیرفعال است | ۵۰ درصد معادن استان نیاز به سرمایه‌گذاری دارد کاهش ۷۰۰ هزار تومانی قیمت سکه تمام در مشهد (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) حمایت ۲ میلیونی شاخص کل از دست رفت | گزارش وضعیت بازار سهام (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) صادرات ۱۷۵ هزار دلار انواع محصولات کشاورزی از خراسان رضوی قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) | کاهش ۹۰ میلیونی هیوندای النترا قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) | کاهش ۱ تا ۱۰ میلیونی قیمت‌ها ماجرای هک تلفن همراه با ادعای کمک ۳ میلیون تومانی دولت پزشکیان چه بود؟ طلا و سکه کاهشی شد | قیمت امروز ارز، طلا، سکه، بیت کوین (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) مُسَکِن‌های مقطعی بر سر راه مسکن | قیمت نه‌چندان متفاوت اجاره‌بهای بالای شهر و پایین شهر مشهد موجودی شکر در بازار مشهد به میزان مطلوبی است (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) مالیاتی که می‌دهیم کجا هزینه می‌شود؟ | گزارش آخرین وضعیت طرح «نشان‌دار کردن مالیات‌ها» در خراسان رضوی اعلام شد آغاز نخستین برنامه فروش «ری‌را» خارج از سامانه یکپارچه عرضه خودرو + فیلم قیمت ارز اربعین امروز چقدر است؟ (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) | دلار مبادله‌ای ثابت ماند شرایط فروش فوق العاده خودرو ساینا S سایپا (مرداد ۱۴۰۳) اعلام شد + بخشنامه محصول جدید سهند سایپا تحویل مشتریان شد | تا پایان سال، بیش از ۳۰ هزار خودروی سهند روانه بازار می‌شود معاون وزیر صمت: صادرات لوازم خانگی در ۴ ماهه امسال رشد ۱۱ درصدی پیدا کرد جزئیاتِ معافیت‌های مالیاتی حقوق کارگران اعلام شد | کدام مزایای مزدی مشمول مالیات نیستند؟ قیمت امروز میوه و صیفی جات اعلام شد (۲۲ مرداد ۱۴۰۳) ایجاد ۷ هزار شغل با احیای ۱۱۰۰ واحد نیمه‌فعال
سرخط خبرها

جزئیاتِ معافیت‌های مالیاتی حقوق کارگران اعلام شد | کدام مزایای مزدی مشمول مالیات نیستند؟

  • کد خبر: ۲۴۴۶۱۲
  • ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۰
جزئیاتِ معافیت‌های مالیاتی حقوق کارگران اعلام شد | کدام مزایای مزدی مشمول مالیات نیستند؟
یک کارشناس حقوقی گفت: در حال حاضر تنها ملاک اخذ مالیات از حقوق و مزایای مزدی شاغلان در تمام بخش‌های اقتصاد، دادنامه اخیرِ هیات عمومی دیوان عدالت اداری‌ست که براساس آن، مزایای رفاهی و انگیزشی شاغلان، تماماً از پرداخت مالیات بر حقوق معاف است و سازمان امور مالیاتی نمی‌تواند به هیچ صورتی از این مزایای مزدی مالیات کسر کند.

به گزارش شهرآرانیوز، رای اخیر دیوان عدالت اداری که در نهم مردادماه صادر شده، مزایای رفاهی کارگران را از مالیات بر حقوق مستثنا دانسته است. با توجه به اینکه پیش از این نیز آرای مشابه صادر شده است، حالا ملاک عملِ کسر مالیات بر درآمدِ مزدبگیران، چه معیارهایی‌ست و سازمان امور مالیاتی چگونه باید عمل کند؟

 «آرمین خوشوقتی» کارشناس ارشد حقوق و روابط کار، در این رابطه با تاکید بر محوریت رای اخیر هیات عمومی دیوان عدالت اداری می‌گوید: در خصوص معافیت‌های مالیاتیِ حقوق کارگران مشمول قانون کار، بار‌ها هیات عمومی دیوان عدالت اداری رای صادر کرده و هر بار مزایای به تبع شاغل را از شمول مالیات خارج کرده است، اما متاسفانه سازمان امور مالیاتی با جابجا کردن نقطه‌ها و گیومه‌ها دائماً تلاش دارد از این بخش از حقوق کارگران زحمتکش مالیات کسر کند.

او می‌افزاید: در دادنامه اخیر دیوان عدالت اداری که در نهم مرداد ماه امسال صادر شد، هیات عمومی دیوان مجدداً مزایای رفاهی و انگیزشی را از شمول کسر مالیات معاف کرده است. موضوع از این قرار است که طبق ماده ۸۳ قانون مالیات‌های مستقیم، مالیات بر درآمد کارکنان اعم از دولتی و غیردولتی، فقط مشمول حقوق است.

خوشوقتی در ادامه به تاریخچه این معافیت می‌پردازد: هیات عمومی دیوان عدالت اداری در ۲۷ فروردین سال ۱۳۹۸ و در ۹ اسفند سال ۱۳۸۹، دو رای وحدت رویه صادر کرد؛ یکی رای شماره ۶۰۱ در سال ۸۹ و دیگری دادنامه ۰۰۷۳ در سال ۹۸ که برمبنای این دو رای وحدت رویه، اینطور مقرر شد که مزایای به تبع شاغل، مزایا هستند و جزو عناوین حقوق نیستند و بنابراین مشمول کسر مالیات نمی‌شوند.

اما چرا علیرغم این آرای وحدت رویه، بازهم از مزایای رفاهی کارگران مالیات کسر می‌شود؛ این کارشناس حقوقی در پاسخ می‌گوید: از آنجایی که ماده ۳۵ قانون کار مزد را «وجوه نقد و غیر نقد یا مجموع نقد و غیر نقد که در قبال انجام کار به کارگر پرداخت می‌شود» تعریف کرده و ماده ۳۶ قانون کار نیز مزد ثابت را مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل دانسته و طبق تبصره ۳ این ماده قانونی، مزایای رفاهی و انگیزشی مثل کمک هزینه مسکن، بن خواربار، کمک عائله‌مندی و پاداش تولید، جزو مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نمی‌شوند، لذا برهمین اساس، پرداخت‌هایی که تحت عنوان حق شاغل برای امور رفاهی و انگیزشی پرداخت می‌شوند و مصداق مزد و حقوق کارگر نیستند مثل حق اولاد، حق عائله‌مندی، ایاب و ذهاب و حق مهدکودک که به شاغل صرفنظر از اینکه در زمان دریافت مشغول به کار بوده یا نه، پرداخت می‌شوند، معاف از مالیات هستند و به اینها مالیات تعلق نمی‌گیرد.

به گفته خوشوقتی، مزایای به تبع شاغل که در تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار آمده، به تبع انجام کار به کارگر پرداخت نمی‌شوند و بنابراین جزو مزد و حقوق کارگر نیستند.

این کارشناس روابط کار با اشاره به رای جدید هیات عمومی دیوان عدالت اداری اضافه می‌کند: این رای از موارد مشخصِ مزایای رفاهی مثل حق عائله‌مندی، ایاب و ذهاب و حق مهدکودک نام می‌برد ولی تاکید می‌کند که قصد از نام بردن این موارد این نیست که مزایای رفاهی به تبع شاغل را به همین چند مورد محصور کند و تصریح دارد همه پرداخت‌هایی که فارغ از میزان کارایی و بهره‌وری کارگر صورت می‌گیرند و بلاشرط به کارگر پرداخت می‌شوند، از شمول مالیات حقوق معاف هستند و به عبارتی، معافیت مالیاتی دارند؛ این معافیت، هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی برای کارگران مشمول قانون کار، مصداق دارد و لازم‌الاجراست.

او نتیجه‌گیری می‌کند: بنابراین مزایای به تبع شغل که برای امور رفاهی و انگیزشی به شاغل پرداخت می‌شوند، مشمول مالیات نیستند و به موجب دادنامه ۹ مرداد ۱۴۰۳ معافیت مالیاتی دارند و بر این اساس، نامه‌ی شماره ۵۲۹۰ مورخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ سازمان امور مالیاتی که بدون توجه به این موارد، معافیت مالیاتی را فقط به مواردی مانند کمک هزینه مهد کودک، یارانه غذا، ایاب و ذهاب، کمک هزینه مسکن، کمک هزینه غذا و تلفن همراه محدود کرده بود، خارج از حدود اختیارات این سازمان –سازمان امور مالیاتی- تشخیص داده شده و طبیعتاً این نامه برای مراجع قضایی و اداری ملاک عمل نخواهد بود.

منبع: ایلنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->